2017. augusztus 16., szerda

Xilitet a kutyának? TILOS

 
Olvastam régebben egy cikket, ami arról szólt, hogy egy hölgy három kutyájából kettő meghalt, a harmadik pedig súlyos májkárosodást szenvedett, mert a gazdi nem tudta, hogy a xilit (nyírfacukor) méreg a kutya számára és adott nekik a diétás sütijéből.

Mivel nekem is van kutyám, fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy soha, még kis mennyiségben sem szabad xilithez jutnia a kutyusnak. Sajnos kevés csomagoláson tüntetik fel, hogy állatoknak TILOS fogyasztani.

A kutyáknál a xilit épp ellenkező reakciót vált ki, mint az embernél. Nagyon gyorsan, 1/2-1 órán belül megemeli az állat inzulinszintjét, aminek következtében leesik a cukra. Májkárosodás 9-72 órán belül következik be. Egy 10 kg-s kutya esetében már az 1-1,5 gramm xilit elég a mérgezéshez. A mérgezés tünetei a hányás, hasmenés, levertség, görcsök, remegés, bizonytalan járás, súlyos esetben kóma. A máj károsodása esetén sárgaság, véralvadási zavarok is jelentkezhetnek. Még a gyors orvosi beavatkozás esetében is nagy az esélye annak, hogy a kutyát nem tudják megmenteni, ha igen, hosszadalmas kezelés és diéta vár rá.

Figyeljünk  rá, hogy kedvenceink véletlenül se jussanak hozzá xilites ételhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.