2017. november 10., péntek

Hogyan számolom ki az ételeim ch-tartalmát?


A mostani bejegyzésem eltér a megszokottól, mert javarészt recepteket osztok meg, de napi szinten szembesülök azzal, hogy sokan nem tudják, hogyan kell kiszámolni egy adott étel ch-tartalmát, így nem tudják, hogy mennyit ehetnek belőle. Arra gondoltam, írok egy bejegyzést arról, hogy én hogyan számolok. Természetesen lehet máshogy is, biztos van egyszerűbb és bonyolultabb módszer is, nekem így logikus és remélem, tudok vele segíteni másoknak is.

Mindennek az alapja az, hogy tisztában legyünk vele, mi a számolós és nem számolós alapanyag, minek mennyi a 100 grammra eső ch-tartalma. Erre nem tudok jobb módszert, meg kell tanulni, jegyzetet kell írni, amiből puskázhatunk vagy minden alkalommal meg kell nézni a neten.
Korábban írtam egy rövid összefoglalót az étrenddel kapcsolatban, ebben szerintem elég sok alapinformáció megtalálható a fentiekkel kapcsolatban, de vannak ennél sokkal részletesebb leírások is:
http://edes-ir-elet.blogspot.hu/2017/08/ir-etrend-osszefoglalo-dietank-alapja.html


Amikor én kezdtem a diétát, nekem az vált be, hogy kijegyzeteltem az általam fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, lisztek, köretek, stb. ch-tartalmát, külön a nem számolós alapanyagokat és amikor főztem, abból puskáztam. Minden főzésnél leírtam egy papírra, hogy egy adott étel miből készült, miből mennyit raktam, abból a számolósok mellé odaírtam a ch-mennyiséget és így könnyebben számoltam a végén.
Lehet úgy számolni, hogy megmérjük a készételünk súlyát vagy megszámoljuk, ha lehet (zsemle, sütemény...) ill. szerintem, ha megfelelő gyakorlatot szerez az ember, akkor egy idő után már sok ételről fogja tudni szemre is, hogy mennyit ehet belőle. Amikor valamit nem tudunk megszámolni, pl. leves, főzelék, egytálételek, stb., fontos, hogy megmérjük az üres edényt, amiben készítjük, hogy a végén le tudjuk majd vonni a készétel súlyából. Én az elején elég sokszor beleestem abba a hibába, hogy elfelejtettem megmérni az edényt, így a végén önthettem át másikba az ételt, hogy megtudjam a pontos súlyát.

Nézzünk néhány példát, mert szerintem így a legkönnyebb megtanulni.

1) Sajtos pogácsa:


25 g élesztő - 0 g ch
100 g búzaliszt - 72 g ch
300 g tk. búzaliszt - 3*60 g=180 g ch
50 g kacsazsír - 0 g ch
90 g tejföl - 0 g ch (akinek számolnia kell, annak 0,9*4 g=3,6 g ch)
2 tojás - 0 g ch
1,5 tk. só - 0 g ch
70 ml tejszínes víz (tej) - 0 g ch (tejjel 0,7*5 g=3,5 g ch)
100 g reszelt sajt - 0 g ch
chia, len és szezámmag - 0 g ch
Összesen 252 g ch.

Mivel pogácsáról van szó, így ezt legegyszerűbb úgy számolni, hogy a pogácsák darabszámával elosztjuk az egész mennyiségre jutó ch-t. Nekem ebből az adagból 4 cm-s szaggatóval 49 db lett, tehát 1 db pogácsa 252 g/49 db=5,1 g ch-t tartalmaz.
Ha nagyon pontosak szeretnénk lenni vagy nem teljesen egyformák a pogácsáink, akkor természetesen meg lehet mérni a kész pogácsát, tegyük fel, hogy 1100 g lett megsülve (erről nincs pontos adatom, mert én darabra számoltam).
Ebben az esetben kiszámoljuk, hogy 100 g pogácsa hány gramm ch-t tartalmaz:

252 g/(1100 g/100)= 22,9 g ch

Ha 30 grammnyi ch-t szeretnénk enni a pogácsából, akkor azt az alábbiak szerint számoljuk ki:

(30 g/22,9 g)*100=131 g pogácsát ehetünk.

2) Karalábéfőzelék:

http://edes-ir-elet.blogspot.hu/2017/08/karalabefozelek-husgomboccal.html

Fenti recept alapján a számolós alapanyagok:
280 g karalábé 7 g*2,8=20 g ch
10 g zabkorpa - 60 g*0,1=6 g ch
50 g basmati rizs 80 g*0,1=40 g ch
30 g tk. búzaliszt 60 g*0,3=18 g ch
Összesen 84 g ch.

A gombócok ch-tartalmát könnyen meg tudjuk határozni, ha kb. egyformák, akkor a zabkorba és a rizs ch-tartalmát (összesen 46 g ch) elosztjuk a gombócok számával. Pl. ha 12 db gombócunk lett, akkor:
 46g/12db=3,8 g ch-t tartalmaz 1 db gombóc.

A főzeléket pedig megmérjük. Tételezzük fel, hogy 700 g lett. A karalábé és a búzaliszt ch tartalmával kell számolnunk, ami összesen 38 g ch.

100 g főzelék ch-tartalma tehát 38g/(700g/100)=5,4 g ch

Ha ebből szeretnénk enni pl. 40 g ch-t, akkor jó sokat kell ennünk :)

6 db gombóc = 6*3,8g=22,8 g ch

A maradék 17,2 g ch-t pedig a főzelékből kell megennünk:

(17,2 g/5,4 g)*100=318 g

Ha azt szeretnénk megtudni, hogy az általunk kimerített pl. 4 gombóc és 200 g főzelék mennyi ch-t tartalmaz:

4 db*3,8 g=15,2 g ch
(200 g/100)*5,4 g=10,8 g ch
Összesen: 26 g ch.

3) Ha pl. kenyeret sütünk és a 700 g-s kenyerünk tartalmaz összesen 300 g ch-t és azt szeretnénk megtudni, hogy mennyit ehetünk a kész kenyerünkből, akkor először ki kell számolnunk, hogy 100 g kenyérnek mennyi a ch-tartalma:

(300 g/700 g)*100 g= 42,8 g ch-t vagy 300 g/(700 g/100 g)=42,8 g ch-t tartalmaz 100 g kenyerünk.

Ha 30 g ch-t szeretnénk enni belőle:

(30 g/42,8 g)*100=70 g kenyeret ehetünk.

Ha azt szeretnénk megtudni, hogy 1 szelet 25 g-s kenyér mennyi ch-t tartalmaz:

42,8 g*(25 g/100)= 10,7 g ch

Remélem, hogy sikerült érthetően leírnom és segítségetekre lesz a továbbiakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.