2021. december 23., csütörtök

Gesztenyealagút

 

Első lépésként a gesztenyemasszát készítettem el. Természetesen ez lehet bolti is, de felénk nem mindig van édesítőszeres, így egy ideje inkább én készítem natúr gesztenyéből, süteményekhez, püréhez egyaránt. 

1000 g natúr, darált gesztenyéhez 60 g porrá őrölt negyedannyi édesítőt, 15 ml rum-, 10 ml vaníliaaromát és 200-220 ml vizet adok, majd az egészet masszává gyúrom. A végén 250 grammos kis tömböket formázok és amit nem használok fel, azt lefagyasztom.



A tésztához 4 tojást szétválasztottam, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgáját 40 g negyedannyi édesítővel habosra kevertem és óvatosan a habba forgattam. Beleszitáltam 25 g búzalisztet, 55 g teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 g kakaóport és késhegynyi szódabikarbónát, majd finoman összeforgattam. 

Sütőpapíros, gáztepsi nagyságú sütőlapon, 200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel pár perc alatt vékony piskótalapot sütöttem belőle.

Hogy ne kelljen méregetni és a tészta pontosan passzoljon a formába, én mindig úgy csinálom, hogy a forma minden oldalát belenyomom a lapba, így a nyomás mentén csak el kell vágni és mehet is a fóliával kibélelt formába. (Az én formám pont akkora, hogy a 4 oldala ráfér a tepsim hátuljára.)

150 g gesztenyemasszát 100 ml habtejszínnel fellazítottam. 500 ml habtejszínt 50 g negyedannyi édesítővel, 3 cs. expressz zselatinnal kemény habbá vertem. A végén hozzáadtam a gesztenyét is. A formát félig megtöltöttem a gesztenyés habbal, majd ráhelyeztem a 150 g gesztenyemasszából formált hengert és befedtem a maradék habbal, majd piskótával.

Pár óra hűtés után 100 g olvasztott étcsokoládéval vontam be (szerintem legkönnyebb ecsettel) és fehércsokival díszítettem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.